ÖZEL ULUDAĞ ANALİZ LABOTARUVARI Olarak Sars-Cov-2 IgG ve Sars-Cov-2 IgM, Testi laboratuvarımızda çalışılmaktadır.


Çok şükür Koronayı atlattım. Peki ya sonra?

Yeni tip Korona virüs salgını Türkiye’deki 10. ayına girdi. Aramızdan belki de milyonlarcamız belirtisiz ya da çok hafif belirtilerle virüsle karşılaştı. Ve ne yazık ki çok sayıda insan da hayatını kaybetti. Virüsle karşılaşmış olan herkes tehlikeyi atlattı mı peki? Belirtisiz, hafif belirtilerle ya da ağır bir şekilde hastalığı geçirmiş olanları ilerleyen günlerde neler bekliyor?
Nelere dikkat etmeli, neleri kontrol etmeliyiz?
Bu ve benzer sorularla ilgili sizin için hazırladığımız bilgileri aşağıda bulabilir ve sormak istediğiniz her konuda bize analiz.lab@hotmail.com ya da 0 533 681 94 16 numaralı bilgilendirme hattımızdan ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığının 23 Aralık 2020 corona verilerine göre 1 milyon 866 bin 815 kişi Covid-19’u yenerek sağlığına kavuştu. Bu sayıya hafif semptomlarla hastalığı evde geçiren ve test yaptırmayan kişiler dahil değil. Uzun lafın kısası, Korona virüse yakalananlar giderek artıyor ve, hastalığı atlatanların sayısı ise milyonlara ulaştı.

Bu konuda aklınıza gelebilecek sorulara cevap vermeye çalıştık.

Covid-19 u atlattım bir daha hasta olmayacak mıyım?

Hastalığı geçiren kişilerde hastalığa karşı hücresel bağışıklık sağlayan bir çok molekül oluşuyor. Bu savunma ve bağışıklık moleküllerinin sayısı hastalığın geçirilme şiddetine ve kişinin immün profiline göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle hastalığı geçiren herkes için standart bir bağışıklık süresi ya da korunma düzeyi olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak hastalığı geçiren kişilerin sonraki kısa dönemde tekrar hastalanma olasılığının düşük olduğu ifade edilmekte. Ancak bu süre vücutta oluşmuş antikorların miktarına göre değişiklik gösterebilmekte. Bu konuda genel bir bilgi sahibi olmak için yaptırılabilecek Korona Virüs IgG antikor miktarını sayısal olarak tespit edecek testi Bursa Uludağ Analiz Laboratuvarında yaptırmanız ve sonuçları bir kaç saat içinde almanız mümkün. Ama bağışıklık düzeyiniz ne olursa olsun yetkililer tarafından sürekli olarak belirtilen kurallara mutlaka dikkat etmeye devam etmek gerekiyor.
Hep söylendiği gibi kronik kalp rahatsızlıkları, akciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, obezite, diyabet ve kanser gibi hastalıkları olanların ayrıca dikkatli olması gerekiyor.

Hastalığı geçirmiş olmam beni ne kadar süre korur?

Mikrobiyoloji Uzmanımız Dr. Fevzi Cihan; Bir hastalığa karşı bağışıklık oluşturma ve sürdürmede kompleks bir sistem olan bağışıklık sisteminin çok farklı ve çeşitli hücrelerinin ortaklaşa görev yaptığını söylüyor. Çoğunlukla hastalığı belirtisiz ya da hafif geçiren kişilerde üç ay, bazı çalışmalarda ise altı hatta sekiz ay kadar hastalığı engelleyici antikorların (nötralizan antikor) kanda bulunabildiği görülmüş. Yine hastalığı hafif atlatan kişilerde antikor yapımında rol oynayan B lenfositlerin kandaki yüksek düzeylerini belirli süreyle sürdürebildikleri görülmüş. Lenfosit düzeyinizi ve enfeksiyonun etkileri ile ilgili daha bir çok farklı bilgiyi alabileceğimiz Tam Kan sayımı, CRP testlerini Bursa Uludağ Analiz Laboratuvarında yaptırabilirsiniz. .

Hastalık vücudumda hasar bırakmış olabilir mi?
Yeni tip Korona virüs her ne kadar üst solunum yolu ile bulaşsa da hücrede çoağalabilmek için nerede ise vücudumuzda bulunan her hücrede olan ACE2 reseptörlerine bağlanmakta. Bu reseptörler vücudumuzdaki nerede ise bütün organları oluşturan hücrelerde bulunduğu için de her organ için Korona virüsle karşılaşmak gibi bir risk söz konusudur. Bu yüzden başta akciğerler ve solunum yolu olmak üzere çeşitli organ gruplarının fonksiyonları ile ilgili kontrolleri yapmakta fayda vardır.
Özellikle uzun Covid-19 olarak tanımlanan ve hastalığı 2 haftadan uzun sürede atlatabilen kişilerin ayrıca hassas davranmasında fayda var.

Uzmanlar virüsün “Koronayı hafif atlatmış kişilerde bile kalp kaslarında hasar oluşumu görülebiliyor.Virüs uzun vadede karaciğer ve böbrekte hasar oluşturma potansiyeline sahip“ olduğu görüşünde.

Bu nedenle, Laboratuvarımıza gelerek bu konularda yaptıracağınız D-Dimer, Fibrinojen, Üre, Kreatinin, ALT, AST, Ferritin ve CRP testleri ile olası hasarları daha önceden fark edebilme şansına sahip olabilirsiniz. Korona virüs kaynaklı enfeksiyonun kanı daha kolay pıhtılaştırıyor olması, kılcal damarlarda ya da daha önemli damar yollarında tıkanmalara neden olabilir. Bu nedenle pıhtılaşma testlerinin, özellikle de D-Dimer ve Fibrinojen testlerinin yaptırılması faydalı olacaktır.

Biyokimya Uzmanımız Dr. Alaaddin Kral Kankılıç; Di-dimer ve Fibrinojen testlerinin Korona kaynaklı pıhtılaşma bozuklukları konusunda özellikle bilgi verici ve olası problemlerin önlenmesi konusunda önemli olduğunu, CRP testinin ise sekonder bir enfeksiyonun erken tespitinde önem arz ettiğini söylüyor. Ayrıca Üre, Kreatinin, ALT, AST testleri ise virüsün böbrek ve diğer iç Aynı zamanda bu semptomların hiç sona ermeyeceği yönündeki abartılı haberler başta olmak üzere her taraftan üzerimize yağan bilimsel temeli net olmayan bilgilerden uzak durmak ya da böyle bilgileri direkt olarak doğru kabul etmek yerine bir uzmana danışmak da faydalı olacaktır. Bu benzeri her türlü endişenin hayatınızı etkilemeye başladığınızı fark ettiğiniz ya da çevreniz tarafından bu ifade edildiği takdirde bir uzmandan yardım almak her zaman doğru olacaktır. Unutmayın zor bir süreç atlattnız ve bir çok kayıyı eş zamanlı yaşamanız gayet normal.

Ayrıca meditasyon, yoğun olmayan fiziksel aktiviteler, nefes egzersizleri, kendi düşüncelerinize odaklanmak yerine dış nesnelere odaklanabileceğiniz durumlar yaratmak da hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınız için faydalı olacaktır.

Özel ULUDAĞ ANALİZ TIP LABORATUVARI.SAĞLIĞINIZI RİSKE ATMAYIN.

Hak sahibi analizlab.com 'dur.İzinsiz kullanılamaz kopyalanamaz.